Vi är ständigt omgivna av streckkoder, men hur länge till kommer vi att vara det. Det finns många tekniker som utmanar streckkoden, och kanske kommer någon av dem snart att ha tagit över.Streckkod

Varje dag kommer vi i kontakt med streckkoder, för det mesta ett stort antal. Men det finns också annan teknologi, som blir vanligare och vanligare och som knappar in på streckkoderna. Kanske kommer de snart att ha ersatt streckkoden.

Den stora utmanaren till streckkoden är QR-koden, som uppfanns 1994 av det japanska företaget Denso. Koderna är enkla att läsa av med en smartphone, vilket gör dem mycket användbara i appar av olika slag. Betalappen Swish kan numera läsa QR-koder, vilket gör att den enkelt kan användas för att betala inköp i butiker och på kaféer. Kanske kommer detta att leda till det riktigt stora genombrottet för QR-koder i Sverige, spår DI Digital. Hur man använder koderna i kombination med appen förklaras i det här klippet.

Det finns mer än 110 000 Swish-nummer som är kopplade till nätbutiker och fysiska butiker Sverige. Det är dock inte i alla dessa som det är lämpligt att använda QR-koder.

Baksidan med streckkoder

En fördel med att införa andra teknologier är att streckkoder kan användas till olika typer av bedrägerier. Det händer att pantburkar med dittejpade streckkoder upptäcks i livsmedelsbutiker. Burkarna är importerade från andra länder, och omfattas inte av det svenska pantssytemet. Genom att tejpa fast streckkoder går det dock att lura pantautomaten. Ett sådant fall upptäcktes nyligen i Malmö.

Det finns också många missuppfattningar om streckkoder. En sådan är att det går att se på streckkoden i vilket land en vara är tillverkad. Men det stämmer inte, skriver Metro. De två eller tre första siffrorna är visserligen ett landsnummer, men de visar bara att streckkoden har utfärdats i det landet. Den internationella organisationen GS1, som administrerar streckkoder, har kontor i 111 länder.