Vem kör? Normalt sett förknippar vi nog en bil utan förare som en vilde i trafiken. Men nu ska nya förarlösa revolutionera våra liv, och kommer förmodligen att minska bilolyckorna i framtiden.

Vi vet att ny teknik förändrar vårt levnadssätt och standard. Batteriet har förändrat allt från elförsörjning och back-up till att lyssna på sommarpratet på stranden. Batteriet kan både underlätta i vardagspusslet och på semestern, och med utvecklade, bättre batterier kommer också en ny bil att göra entré: den förarlösa bilen.

Något som varit på dagordningen länge har just varit att förändra våra bilvanor. Det kan vara att byta ut bensintanken mot mijlövänligare bränsle, göra bilar som helt enkelt inte slukar bränslet på en gång och göra bildäck som inte gör för stora avtryck på marken och senare i luften.

De självkörande bilarna kan komma att förändra hela vårt sätt att färdas på. Eller, tja, vi kommer ju färdas likadant, men vem kör? En dator, såklart. Det finns olika exempel på självkörande bilar redan, ett slags ”autopilotnivåsystem”, där tillverkarna nu tävlar om att vara den som kan lansera den helt självkörande bilen.

Utmaningarna

Miljövänliga och säkrare sägs de förarlösa bilarna vara. Det pratas om den nya generationens samhälle som bilarna kommer leda till.

”Vi står inför någonting som skulle kunna kallas för mobilitet 3.0. Där hästen var det första, bilen det andra och det vi står inför nu något helt annat”, säger experten i ett reportage i sr.se

Det svåra kommer förstås bli omställningen, men den största utmaningen kommer bli att få folk att lita på den nya tekniken. Och det brukar ta längre tid för människor att anpassa sig till tekniken – än tvärtom.