Nu på fredag är det dags för den största shoppingdagen som finns. Dock håller den dagen nu på att breda ut sig till hela helgen samt även till måndagen som nu kallas för cyber monday då man ska shoppa online. 

799656-mobile-phoneDen sista fredagen i månaden och efter Thanks givning så kallar butikerna in all sin personal för att man ska stå rustat för det hav av människor som brukar välla in. I USA är det fortfarande en lite större hets än vad det är i Sverige, men vad man ser är att på grund av digitaliseringen så har hela världen smittats av den prischock som landar på fredag. Vad man kan se på trender på Google är att black friday är större än halloween och det säger ganska så mycket!

Uppkomsten

Ska man leta till när det började så får man gå tillbaka så långt som till slutet av 1800-talet skriver tidningen Café. Och varför fredagen är svart är på grund av att försäljningssiffrorna vändes från de röda minussiffrorna till svarta vinstsiffror då allt fler började shoppa på grund av julhandeln.

Hur handeln sedan kom till Sverige var att några butiker 2013 testade att på nätet lägga ut några produkter för att se hur människor reagerade. Vad som hände var att näthandeln ökade med 100 % jämfört med en annan vanlig och resten är historia då nu är det en självklarhet att om man ska vara en butik att räkna med så måste man rea ut sina varor.

Black weekday

Nu räcker inte Black friday eller cyber monday. I Expressen kan vi nu läsa om att fredagen och måndagen ramar in hela helgen och med det bildar en svart helg. Så, du kan räkna med otroligt bra priser och mycket längre öppettider. Men, tänk på att om du ska göra kap så är det bra att du vet redan innan vad du är ute efter då det kommer att vara ett otroligt tryck i butikerna. Det är enkelt att där och då samla på sig prylar du inte behöver och med det inte göra några kap alls. Var även beredd på att kolla om butikerna tjuvstartar rean. Svd.se skriver att den hårda konkurrensen får kedjorna att vilja vara först.