En av de smartaste uppfinningarna som kommit de senaste åren är faktiskt streckkoden. Man ser streckkoder i många olika sammanhang, och tänker inte på vilket stort värde de faktiskt har i vår vardag. Streckkoder läses vanligen av med streckkodsläsare från exempelvis Applog.se, men det finns även koder som kan läsas med mobiltelefonen.

  1. I dagligvaruhandeln gör streckkoderna att personalen inte behöver knappa in varje produkts pris i kassan, utan bara behöver skanna av streckkoden. I vissa butiker kan man även skriva ut en streckkod i fruktdisken och klistra på påsen med äpplen, så att personen i kassan inte behöver slå in en sifferkod ens för äpplena.
  2. Vissa butiker går ett steg längre, och låter kunderna skanna av varorna själva, ute i butiken. Sedan behöver man inte gå igenom kassan, utan behöver bara checka ut sin vagn och betala med sitt bankkort.
  3. Den senaste varianten av streckkod, QR-kod, hoppas man kunna använda för att fästa på mobiltelefoner. Om någon råkar ut för en olycka ska räddningspersonalen kunna skanna av koden och på detta sätt få numret till de anhöriga. DN skriver om detta.

Inte bara räddningstjänsten vill använda QR-koder, utan även företag på andra områden. En idé som DN också berättar om är att fästa koderna på vitvaror, så att kunden själv kan skanna av dem och komma till en sida för felanmälan.