Har du köpt en iPhone XS eller har en iPhone X som du betalat tusentals kronor för vill du såklart att den ska hålla sig i nyskick så länge det bara är möjligt, och det gör du lättast genom att köpa hem olika skal och skärmskydd till modellerna – för att lämna in dessa modeller på lagning är dyrare än aldrig förr.

Att behöva laga iPhone av olika modeller är inget ovanligt för en van iPhoneanvändare. Har man en gång ägt denna telefon så vet man att en trasig skärm är något man får leva med förr eller senare, men skaffar man sig skydd i form av skärmskydd och skal kan detta undvikas. Och om du har köpt en sprillans iPhone XS eller en den tidigare modellen iPhone X som släpptes i fjol så är nog reparationskostnader något som du vill undvika. Dessa två modeller är nämligen de dyraste att laga.

Ännu högre reparationskostnader

Kostnaden för att laga en trasig skärm på en iPhone har alltid varit hög, men nu är kostnaden högre än aldrig förr. Enligt MacWorld har nämligen den fina, och väldigt dyra, oled-skärmen som iPhone X är utrustad med en högre reparationskostnad än sina föregångare och likaså när det kommer till telefonens baksida där den kan laddas trådlöst. Köper du en XS går priset upp lite mer än så. Så vad kostar dessa att laga? Är det bara skärmen fram som ska lagas är priset 3 062 kronor för en iPhone X och samma reparation på en iPhone XS kostar 3 332 kronor, alltså ungefär 270 kronor mer än för X. Tittar vi på kostnaderna för vad man kallar ”andra skador” såsom en spricka på telefonens baksida eller likande är priset 6 452 kronor för XS och har du en XS Max får du lägga ytterligare lite mer. 3 913 kronor för en trasig skärm och 7 032 kronor för andra skador. En förklaring till denna prisökning är att dessa telefoner faktiskt utrustats med ett tåligare glas än sina föregångare, vilket alltså gör det rimligt att denna sorts glas också kostar mer att laga om det väl går sönder – vilket tanken är att det inte ska.

Så här mycket kostar reparationerna för nya iPhone

Jämfört med kostnaderna för en reparation av iPhone 8 Plus så har kostnaderna stigit en bra bit när det kommer till modellerna X, XS och XS Max. Här är en snabb överblick på vad en skärmreparation kostar för respektive modell:

  • IPhone 8 Plus – 2 201 kronor
  • IPhone X – 3 062 kronor
  • IPhone XS – 3 332 kronor
  • IPhone XS Max – 3 912 kronor