Idag chockas vi knappast över nyheter om unga kvinnor som blir överfallna på väg hem från krogen, hur en man misshandlats utanför en ICA-butik eller hur någons hem haft inbrottsförsök trots fungerande hemlarm. Men vad som däremot får oss att höja på ögonbrynet är nyheten om hur sophämtarna i Göteborg numera ska få bära med sig överfallsalarm under arbetstid.

Det hela började en helt vanlig dag utanför en vårdcentral i Rosengård då en sophämtare i sedvanlig ordning utförde sitt arbete som en till en början oprovocerad man ilsknade till och attackerade sophämtaren. Misshandeln slutade inte förrän sopbilens chaufför märkte vad som pågick och hoppade ur bilen för att hjälpa sin kollega och då flydde gärningsmannen med sin bil, en grå Audi. Det som föranledde denna till synes oprovocerade misshandel skulle varit att sophämtaren i fråga drog ett sopkärl över vägen vilket gjort att gärningsmannen ej kunnat komma förbi med sin bil och valde då att attackera sophämtaren med knytnävar och spottloskor.

Följder

På sophämtarnas företag har händelsen tagits på allvar och dess Skyddsombud har sett till att all personal numera ska bära med sig överfallsalarm. Dock kommer det att ta några dagar innan larmen kommer att komma sophämtarna tillhanda och under denna period kommer alla sophämtningar att eskorteras av väktare. När dessa larm använts i ett halvår ska Skyddsombudet utvärdera om larmen fortfarande är en nödvändighet eller ej

Tips på teknik som skyddar vid överfall

  • Personlarm – bärbart larm som larmar direkt till larmcentral, har även GPS som sänder aktuell position för att underlätta för räddningstjänsten.
  • Överfallsalarm – bärbart och ger ifrån sig ett högt ljud som tillkallar uppmärksamhet från omgivningen.
  • Spåra min telefon – nästan alla äger idag en smartphone och i dessa kan man vanligen ställa in en positionsföljare på dessa som spårar vart man är vilket möjliggör att räddningstjänsten kan spåra ditt samtal även om du ringer SOS under pågående attack och inte kan prata.
  • Villalarm – om ett överfall sker i hemmet kan man aktivera sitt vanliga villalarm som är kopplat direkt till polisen, det finns även speciella larm för överfall i hemmet som man kan köpa.
  • Överfallsspray – idag är pepparspray olagligt men i vissa teknikbutiker kan man köpa mildare varianter som inte skadar gärningsmannen på samma sätt, men nog svider det alltid!