Det sägs ofta att dagens ungdomar sitter hemma framför datorn istället för att sparka boll på gården. Men de här två sysselsättningarna är inte så långt ifrån varandra som man skulle kunna tro. Åtminstone inte längre.

Nyligen lanserade Adidas fotbollsskor av modellen adizero f50, som sägs vara de första ”smarta” fotbollsskorna. De kommer inte att göra dig till en bättre spelare på planen, men däremot kommer du förhoppningsvis att hitta dina styrkor och svagheter lättare med hjälp av skorna. Man inkorporerar även element från dataspel. Men vi tar det från början.

Adizero f50 är en sko med ett chip i sulan. Detta chip mäter följande egenskaper hos bäraren:

  • Löphastighet, medelhastighet och toppfart.
  • Den löpta sträckan.
  • Tiden mellan löpstegen.

De data som samlas upp av chippet i skon kan sedan laddas över till en dator, och det är då det roliga börjar. Bäraren kan för det första se sina data, spåra förändringar över tid (förhoppningsvis till det bättre) och ladda upp dem på Facebook för att jämföra med sina kompisar. Sedan går det även att jämföra sina data med Messis, och snart också med andra storspelare. Inom en snar framtid kommer Adidas också att lansera ett spel där du kan använda dina egna data för att skapa en spelare.

Du kan läsa mer om skorna hos IDG.