I dag skriver vi om hur vi bör tänka när det handlar om att konsumera elektronik, som ju ofta innehåller modern teknik. Hur hållbar är egentligen västvärldens slit och släng-koncept, och vad får det för konsekvenser i till exempel Afrika?

Modern teknik är det som vi brinner för här, inte minst modern teknik från företag som Apple och andra IT-jättar, köp iphone 6 tillbehör på Mobilbazaren så hänger du med i utvecklingen när det gäller just det nyaste inom IT.

Mobiltelefoner gamlaModern teknik i all ära. Men det är viktigt att man återvinner sin elektronik när denna inte längre funkar eller används. Mycket av den gamla elektronik som världen inte vill ha längre exporteras nämligen illegalt och dumpas på fattiga platser i världen, som i Ghana till exempel. I Svenska Dagbladet kan vi läsa hur det på vissa ställen finns hela högar med gammal, obrukbar, elektronik – smutsig, giftig och anskrämlig. Det har alltså blivit så att det är den fattiga som ska leva bland våra sopor, helt utan att få något för det dessutom, mer än ännu mindre värdighet. Det rena informationssamhällets absoluta motpol, är ett citat från artikeln. Här kan man se bilder från västvärldens soptipp i Ghana.

Skatt på elektronik?

I Folkbladet kan vi dock läsa om hur en skatt på elektronik är på gång. På kylskåp, datorer och annan elektronik i hemmet föreslår regeringens utredare att det bör införas en ny skatt. Det är på grund av produkternas giftiga kemikalier som skatten ska finnas, något som ska göra att konsumenter i stället väljer att köpa de minst skadliga produkterna. Det skulle även ge höga intäkter till staten, som ju kan gå till just miljöarbete. Det är nog en hel del som lär invända på detta, eller endast köpa all sin elektronik utomlands via till exempel nätet. Men något måste göras när det kommer till alla farliga kemikalier annars bara slängs ute i naturen runt om i världen, fastän vi tror att det inte händer i rena Sverige, det menar i alla fall de som besökt eller bor på världens största soptippar.