Det har blivit alltmer populärt att kontakta läkare via appar i mobiltelefonen. Det är inte så konstigt med tanke på att digitala läkarbesök innebär många fördelar. I den här artikeln kan du lära dig mer om trenden med vårdbesök i mobilen och fördelarna de innebär.

Det finns många fördelar med att använda sig av läkarappar som exempelvis Doktor.se. Inte minst under rådande världsläge (som du kan läsa om nedan), men även när allt är som vanligt. Om du drabbas av någonting som med största sannolikhet är mindre allvarligt, exempelvis eksem, är det betydligt enklare att läsa om och få en diagnos online än vad det är när du tar dig till en vårdcentral. Du kan till exempel gå in på doktor.se/fakta-rad/eksem och få ett hum om vad du drabbats av, boka tid med en läkare och få ett recept utskrivet via appen.

Branschen för digitala läkarmöten exploderade för några år sedan

doktorDet var för några år sedan som de började dyka upp, läkarapparna. Inledningsvis erbjöds inte möjligheten överallt, men nu kan invånare i hela Sverige besöka läkare via sina mobiltelefoner. Det är inte bara för patienterna som läkarbesök via app är mer effektivt. Från vårdens sida är digitala patientmöten betydligt billigare än fysiska sådana. Sen ska det tilläggas att det varken är önskvärt eller nödvändigt att alla läkarmöten sker via app. Vissa typer av tillstånd, exempelvis fysiska ingrepp, måste trots allt bedömas och åtgärdas vid direktkontakt mellan läkare och patient.

Läkare i app – extra relevant just nu

En av de största fördelarna med att besöka läkare i en läkarapp har blivit tydlig under den pågående coronapandemin. Många känner sig, fullt förståeligt, tveksamma inför tanken på att besöka en vårdinrättning just nu. Särskilt om problematiken de vill söka på känns förhållandevis ofarlig. Och faktum är, förstås, att du just nu ska undvika att besöka publika platser i onödan. Redan i mars när viruset började spridas blev vården snabbt tungt belastad, att då välja digital vård istället för vård på plats blir ur det perspektivet ett sätt att minska bördan för sjuksköterskor och läkare som jobbar på landets sjukvårdsmottagningar.